• Bel ons010 - 419 14 91

Antibioticaregeling

“Mag ik een kuurtje antibiotica voor mijn hond?” en “Vorige keer is mijn kat zo goed opgeknapt met die antibiotica, kun je niet opnieuw een kuurtje meegeven? Hij heeft toch weer hetzelfde probleem.”

Deze vragen krijgen wij regelmatig te horen aan de balie in onze praktijk.

Nadat in 2013 richtlijnen werden gelanceerd voor het gebruik van antibiotica bij gezelschapsdieren, is het wettelijk niet meer toegestaan om een antibioticumkuur mee te geven zonder de noodzaak hiervoor vastgesteld te hebben. Voor bepaalde antibiotica is het zelfs verplicht om van tevoren een gevoeligheidsbepaling te laten doen!

Deze regels zijn er natuurlijk niet voor niets gekomen. Met het grootverbruik van antibiotica, hebben sommige bacteriƫn zich zo kunnen ontwikkelen, dat ze ongevoelig zijn geworden voor (bepaalde) antibiotica. Als we deze ontwikkeling nu niet tegen gaan, overlijden er in toekomst mogelijk weer mensen en dieren aan een simpele infectie.

Bij het voorkomen van antibioticaresistentie hebben wij als assistentes daarom de taak om de noodzaak van een consult en eventueel verder onderzoek bij een ontsteking, goed aan u uit te leggen, om misverstanden te voorkomen. Het belangrijkste voor ons is natuurlijk dat wij uw huisdier zo snel mogelijk, met de juiste middelen, beter kunnen maken!