• Bel ons010 - 419 14 91

Pas op voor grasaren!

Ze zijn er weer, pas op voor grasaren!

Grasaren zijn de zaden van gras. U ziet ze vooral staan langs stoep- en wegranden. De stekelige delen van de aren kunnen afbreken en in de vacht blijven hangen als een hond of kat er langs of doorheen loopt. Het risico op grasaren is in de maand juni tot en met augustus het grootst. 
Door hun scherpe punten in combinatie met kleine weerhaakjes kunnen deze aren via de huid in het lichaam van uw hond of kat terechtkomen. Ze kruipen door de huid en kunnen voor nare beschadigingen en zeer pijnlijke infecties zorgen.
Wanneer een dier een grasaar in zijn oor heeft gekregen, kan hij met zijn kop gaan schudden of met zijn oren gaan flapperen. Een grasaar in de neus kan niezen veroorzaken. Loopt een dier mank? Dan kan het zijn dat er een kruiper via de voet het lichaam is binnengedrongen. Let ook op signalen als zwellingen, ontstekingen en uitvloeiing. Kleine graszaadjes kunnen ook in het oog terechtkomen. Wanneer uw dier met zijn poot over zijn oog gaat wrijven, kijk het oog dan direct na!

Wat te doen?
Vermijd plekken waar deze grassoort groeit en controleer en voel regelmatig de huid en vacht van uw dier om problemen te voorkomen. Vergeet niet om de huid tussen de tenen te controleren. Soms zijn grasaren met een pincet of tangetje uit de huid of het oor van de hond of kat te verwijderen, maar soms zit de grasaar zo diep, dat sedatie of zelfs een operatie nodig is.